W czwartek 11 marca w ramach współpracy, dzięki uprzejmości pani Magdy Ileckiej, która z wykształcenia jest chemikiem, najmłodsi uczniowie mogli przeżyć niesamowitą lekcję inną niż wszystkie, same efektowne doświadczenia. Pani Magda zafundowała nam spektakularne eksperymenty z lodowatym suchym lodem i jeszcze zimniejszym ciekłym azotem. Te niezwykłe substancje pozwoliły poznać tajniki kuchni molekularnej. Przekonaliśmy się podczas zajęć, że można skruszyć kwiat róży, bananem wbić gwóźdź oraz sprawić, że nadmuchany balon nie pęknie. Zaobserwowaliśmy w jaki sposób lód zmienia się w parę czyli tzw. Zjawisko sublimacji – były wyjątkowe lody z bitej śmietany, magiczne płyny oraz woda sodowa w butelce . Powstał też pianowy stwór oraz bańki.
Był to fantastyczny pokaz i niezwykła lekcja, która na długo pozostanie w pamięci.
Anna Musiał