Koniec zimy i początek wiosny to czas związany z wieloma pięknymi, kujawskimi tradycjami. Uczestnicy koła kulinarnego kultywują zwyczaje, poznając tradycyjne potrawy i wypieki. Wiele zawdzięczamy naszym mamą i babcią od których mamy wiele przepisów.

Okres karnawału na zajęciach kulinarnych rozpoczął się już w czasie ferii zimowych. Uczniowie w czasie wolnym od nauki mieli okazję uczestniczyć w warsztatach pieczenie pączków, faworków tak zwanych  „chruścików”. Odbył się cykl zajęć na które mogli przybyć rodzice, babcie i dziadkowie. Wszyscy aktywnie uczestniczyli na każdym etapie przygotowywania pączków i chruścików.

Zakończenie okresu Wielkiego Postu to na naszych zajęciach pieczenie bab wielkanocnych i przyrządzanie kujawskiego żurku. Dziewczęta dzielnie wyrabiały ciasto na babkę olejową a chłopcy zajęli się zupą. Przybyli goście: babcie i dziadkowie zachwyceni byli naszymi potrawami oraz wiosenną dekoracją stołu.

Wszystkim serdecznie dziękujemy za miło spędzony czas.

Beata Gawrońska
Agnieszka Trawińska