1 października uczniowie klasy 2b wybrali się do przydomowej serowarni pani Moniki Przychodzkiej w Plebance, aby zapoznać się z procesem wyrabiania sera.
Na początku dzieci wysłuchały informacji o gospodarstwie specjalizującym się w produkcji mleka, obejrzały oborę, a w niej krówki, które były bardzo zainteresowane gośćmi i pozwalały się pogłaskać.
Następnie uczniowie udali się do pomieszczenia, w którym odbyły się warsztaty serowarskie. Podczas zajęć dzieci poznały tajniki produkcji sera oraz samodzielnie wyrobiły naturalny ser podpuszczkowy z dodatkami soli, czarnuszki, kozieradki, pieprzu, czosnku niedźwiedziego, chili. Wykonane z niezwykłą dbałością i ozdobione ziołami krążki sera uczniowie zabrali do swoich domów, by wspólnie z rodzicami degustować smakołyki podczas zdrowego posiłku.
Bardzo dziękujemy pani Monice za przekazane w ciekawy sposób cenne informacje na temat nabiału i zdrowego odżywiania. Pobyt w gospodarstwie dostarczył wszystkim niezapomnianych wrażeń. Niektórzy po raz pierwszy mieli tak bliski kontakt z krowami, co na pewno na długo pozostanie w pamięci.